Next-in-Thread Next Message

Question Modem not working in Linksys PCMLM56 and 2.2.14 

Forum: PCMCIA Multifunction Card Issues
Date: 2000, Mar 16
From: Ivan Kocher ikocher

Hi, I have a Sager laptop, with a PCMLM56 Linksys lan+modem.
I use Slackware 7.0, which comes with 2.2.13.  I upgraded to 2.2.14 and recompiled PC Card services 3.0.14.


With kernel 2.2.13 the card works perfect, although I still haven't used the lan, but from W98 is ok (it works).

When I insert the card it gets its io, mem and irq, but the modem does not work.  My laptop little monitoring LCD tells me that there is some communication with the PC card, but the modem does nothing.  I tried minicom, ppp-go (chat & pppd),and a simple echo "ATZ" > /dev/ttyS2.  I checked permisions and all that, and they are ok.

If I reboot with 2.2.13 back again, the card works, but then with 2.2.14 it does not.

Now I have it working with 2.2.14, but the /etc/pcmcia/config modified, commented out the bind for "pcnet_cs":
	#  bind "pcnet_cs", "serial_cs"
        bind "serial_cs"


Here is dmesg output with      >>>bind "pcnet_cs", "serial_cs"
With this one the modem does nothing, although the kernel can communicate with the UART, it recognizes it as a 16550A, thing that is the same if I use 2.2.13
>>>-------------------
Linux PCMCIA Card Services 3.0.14
  kernel build: 2.2.14 #11 Wed Mar 15 02:10:20 CST 2000
  options:  [pci]
Intel PCIC probe:
  TI 1251B PCI-to-CardBus at bus 0 slot 3, mem 0x68000000, 2 sockets
    host opts [0]: [ring] [pwr save] [pci + serial irq] [no pci irq] [lat 168/176] [bus 32/34]
    host opts [1]: [ring] [pwr save] [pci + serial irq] [no pci irq] [lat 168/176] [bus 35/37]
    ISA irqs (scanned) = 4,7,9,10 polling interval = 1000 ms
cs: IO port probe 0x1000-0x17ff: excluding 0x1000-0x105f
cs: IO port probe 0x0100-0x04ff: excluding 0x158-0x15f 0x408-0x40f 0x480-0x48f 0x4d0-0x4d7
cs: IO port probe 0x0a00-0x0aff: clean.
cs: memory probe 0xa0000000-0xa0ffffff: clean.
eth0: NE2000 Compatible: io 0x300, irq 9, hw_addr 00:E0:98:71:63:BB
tty02 at 0x03e8 (irq = 9) is a 16550A
------------------<<<


Here is dmesg output with only  >>>bind "serial_cs"
With this one the modem alone works

>>>-------------------
Linux PCMCIA Card Services 3.0.14
  kernel build: 2.2.14 #11 Wed Mar 15 02:10:20 CST 2000
  options:  [pci]
Intel PCIC probe:
  TI 1251B PCI-to-CardBus at bus 0 slot 3, mem 0x68000000, 2 sockets
    host opts [0]: [ring] [pwr save] [pci + serial irq] [no pci irq] [lat 168/176] [bus 32/34]
    host opts [1]: [ring] [pwr save] [pci + serial irq] [no pci irq] [lat 168/176] [bus 35/37]
    ISA irqs (scanned) = 4,7,9,10 polling interval = 1000 ms
cs: IO port probe 0x1000-0x17ff: excluding 0x1000-0x105f
cs: IO port probe 0x0100-0x04ff: excluding 0x158-0x15f 0x408-0x40f 0x480-0x48f 0x4d0-0x4d7
cs: IO port probe 0x0a00-0x0aff: clean.
cs: memory probe 0xa0000000-0xa0ffffff: clean.
tty02 at 0x03e8 (irq = 9) is a 16550A
------------------<<<


I tried modifing the serial_cs.c, and adding the irq auto detection option (ASYNC_AUTO_IRQ) to the serial.flags in the serial_setup function, and the kernel recognized the modem using the irq 9, the same as the network part.

My .config for my kernel is:
 ... zip ...
#
# Character devices
#
CONFIG_VT=y
CONFIG_VT_CONSOLE=y
CONFIG_SERIAL=y
CONFIG_SERIAL_CONSOLE=y
CONFIG_SERIAL_EXTENDED=y
CONFIG_SERIAL_MANY_PORTS=y
CONFIG_SERIAL_SHARE_IRQ=y
# CONFIG_SERIAL_DETECT_IRQ is not set
CONFIG_SERIAL_MULTIPORT=y
CONFIG_HUB6=y
# CONFIG_SERIAL_NONSTANDARD is not set
CONFIG_UNIX98_PTYS=y
CONFIG_UNIX98_PTY_COUNT=512
CONFIG_PRINTER=m
CONFIG_PRINTER_READBACK=y
CONFIG_MOUSE=y                                                                                      
 ... zip ...

Am I doing something wrong?  Is it a serial bug somewhere that doesn't work with irq sharing?  Do I have to turn on some swith in the kernel?, pc card services?


Thanks,

Ivan Kocher

Next-in-Thread Next Message

Messages Inline: 1 All Outline: 2 3 All

1. None Some things to try by David Hinds, 2000, Mar 22
2. None I have the same problem with Linksys PCMLM56 card with kernel 2.2.14 by Jaiyong Lee, 2000, Apr 11
... 5 Message(s)

Add Message to: "Modem not working in Linksys PCMLM56 and 2.2.14"

Members Subscribe Admin Mode Show Frames Help for HyperNews at pcmcia-cs.sourceforge.net 1.10