Next-in-Thread Next Message

Sad Modem of Xircom multifunction stalls at reproducible point 

Forum: PCMCIA Serial and Modem Issues
Date: 2000, Jan 13
From: Jon Sundquist <jsundqui@buffnet.net>

The ethernet part of my Xircom REM56G-10BT (it is the 16-bit realport card, combo 10BT ether and 56K modem) works great as an ethernet card. It also works in modem mode, but with troubles. I can reproducibly stall a file transfer.

 Setup:
 Dell Inspiron 3500
 Redhat 6.1, with pcmcia upgraded to 3.1.8 (upgrade didn't help)
 Card: Xircom REM56G-10BT

 inspiron:~$ uname -rv
 2.2.12-20 #1 Mon Sep 27 10:40:35 EDT 1999
 inspiron:~$ /sbin/cardctl -V
 cardctl version 3.1.8

More details of problem: I use kppp to initiate a modem ppp connection (a usenet post said that kppp may be a culprit, but that seems unlikely, and I have not yet crafted a straight pppd/chat script to confirm). Connection is made OK (sometimes not at too great a speed, but I chalk that up to poor lines). Things like web surfing are fine.

Now go to this page: http://www.vmware.com/download/downloadtools.html and try to download the vmware-tools package from any of the mirrors there. It always, reproducibly stalls at 5% (at about 77000 - 78000 bytes). It will stall from any of the mirrors, both from ftp and http. Interestingly, although it stalls the same place each time, some packets still come through. I.e., it transfers fine till about 5%, then maybe a packet or two every minute, but gradually getting even slower.

I mainly use the ethernet, so I havaen't done extensive testing for different sites/limitations. However, there were other downloads where I had similar problems (e.g. a TkDesk rpm from RedHat contrib IIRC). However, I have also had some downloads with no problems.

Again, loading web pages seems unaffected. I had some problems (long delays) loading/refreshing an IMAP mailbox, but that has not been quite so reproducible.

This is a dual boot machine. I had no problem downloading these files in windows via modem.

When swicthing between ethernet and modem, I first bring down the eth0 interface (ifconfig down) along with the associated routes.

Script changes: none serial-related. I added the network.opts as recommended for redhat. I also used redhats /etc/pcmcia/network. But then again, I am not having problems with the network, but with the modem/serial.

From the logs: This is from /var/log/messages from after I restarted cardmgr (via /etc/rc.d/init.d/pcmcia stop|start) following the installation of 3.1.8. Note, I first tested ethernet to see if it worked, then brought that down, and ran the ppp session.

Jan 12 18:16:36 inspiron cardmgr[6631]: starting, version is 3.1.8
Jan 12 18:16:36 inspiron cardmgr[6631]: watching 2 sockets
Jan 12 18:16:36 inspiron cardmgr[6631]: initializing socket 0
Jan 12 18:16:36 inspiron cardmgr[6631]: socket 0: Xircom RealPort REM10BT Ethernet/Modem
Jan 12 18:16:36 inspiron cardmgr[6631]: executing: 'insmod /lib/modules/2.2.12-20/pcmcia/xirc2ps_cs.o'
Jan 12 18:16:36 inspiron cardmgr[6631]: executing: 'insmod /lib/modules/2.2.12-20/pcmcia/serial_cs.o'
Jan 12 18:16:41 inspiron cardmgr[6631]: executing: './network start eth0'
Jan 12 18:16:45 inspiron cardmgr[6631]: executing: './serial start ttyS3'
Jan 12 18:21:50 inspiron modprobe: can't locate module char-major-108
Jan 12 18:21:50 inspiron pppd[6744]: pppd 2.3.10 started by root, uid 0
Jan 12 18:21:50 inspiron pppd[6744]: Using interface ppp0
Jan 12 18:21:50 inspiron pppd[6744]: Connect: ppp0 <--> /dev/ttyS3
Jan 12 18:21:56 inspiron pppd[6744]: Remote message: Login Succeeded
Jan 12 18:21:57 inspiron pppd[6744]: local  IP address 208.28.191.14
Jan 12 18:21:57 inspiron pppd[6744]: remote IP address 208.28.191.2
Jan 12 18:22:27 inspiron pppd[6744]: CCP: timeout sending Config-Requests 
Jan 12 18:28:51 inspiron pppd[6744]: Terminating on signal 15.
Jan 12 18:28:51 inspiron pppd[6744]: Connection terminated.
Jan 12 18:28:51 inspiron pppd[6744]: Connect time 7.1 minutes.
Jan 12 18:28:51 inspiron pppd[6744]: Sent 21300 bytes, received 480012 bytes.
Jan 12 18:28:51 inspiron pppd[6744]: Exit.

I will post this at the Xircom area as well, although not sure if that is for the network "half" of it only.

TIA for any suggestions

Next-in-Thread Next Message

Add Message to: "Modem of Xircom multifunction stalls at reproducible point"

Members Subscribe Admin Mode Show Frames Help for HyperNews at pcmcia-cs.sourceforge.net 1.10