Next-in-Thread Next Message

Sad Lucent WaveLAN/IEEE fails with updated firmware 

Forum: PCMCIA Wireless Network Adapter Issues
Date: 2000, Apr 18
From: Michael Vasilenko acid

I have two Lucent WaveLAN/IEEE Turbo 11Mb cards. Recently
I've updated firmware on one of it from v4.52 to v6.04

And for now, pcmcia-cs's wvlan_cs driver unable to startup it:

wavelan2_cs driver has problems too (on both cards) - see thread 16 (not sure about number)

kernel: Linux PCMCIA Card Services 3.1.14
kernel:   kernel build: 2.2.14 #1 Tue Apr 18 10:11:28 EEST 2000
kernel:   options:  [pci] [cardbus]
kernel: PCI routing table version 1.0 at 0xfdf10
kernel: Intel PCIC probe:
kernel:   TI 1225 rev 01 PCI-to-CardBus at slot 00:10, mem 0xea000000
kernel:     host opts [0]: [pci only] [pci irq 10] [lat 64/176] [bus 188/0]
kernel:     host opts [1]: [pci only] [pci irq 10] [lat 64/176] [bus 192/0]
kernel:     PCI card interrupts, PCI status changes
cardmgr[757]: starting, version is 3.1.14
cardmgr[757]: watching 2 sockets
kernel: cs: IO port probe 0x1000-0x17ff: clean.
kernel: cs: IO port probe 0x0100-0x04ff: excluding 0x290-0x297 0x4d0-0x4d7
kernel: cs: IO port probe 0x0a00-0x0aff: clean.
cardmgr[757]: initializing socket 0
kernel: cs: memory probe 0xa0000000-0xa0ffffff: clean.
cardmgr[757]: socket 0: Lucent Technologies WaveLAN/IEEE Adapter
cardmgr[757]: executing: 'insmod /lib/modules/2.2.14/pcmcia/wvlan_cs.o port_type
kernel: wvlan_cs: WaveLAN/IEEE PCMCIA driver v1.0.4
kernel: wvlan_cs: (c) Andreas Neuhaus <andy@fasta.fh-dortmund.de>
kernel: wvlan_cs: index 0x01: Vcc 5.0, irq 10, io 0x0100-0x013f
kernel: wvlan_cs: Registered netdevice wvlan0
kernel: wvlan_cs: Initialization failed!
cardmgr[757]: executing: './network start wvlan0'

Next-in-Thread Next Message

Messages Inline: 0 1

Idea Possible fix

Re: Sad Lucent WaveLAN/IEEE fails with updated firmware (Michael Vasilenko)
Date: 2000, Apr 21
From: Atanu Ghosh atanu

I have seen a similar initialization problem with new Lucent cards which I believe are using version 6.

wvlan_cs: Initialization failed!

So I looked through source wireless/wvlan_cs.c the error occurs in the routine "wvlan_hw_config"

A number of initializations are performed in this function. It wasn't clear which had actually failed. So I recompiled with debugging.

The call that failed was: wvlan_cs: hcf_put_info(0xfc82:0x92a) returned 0xff

From wvlan_mdd.h: #define CFG_FRAGMENTATION_THRH 0xFC82 //[STA] Fragment length for unicast Tx-message

From wvlan_cs.c: rc = wvlan_hw_setthreshold(&local->ifb, frag_threshold, CFG_FRAGMENTATION_THRH);

So I commented out the threshold setting in this routine and the device was correctly initialized.

I had a quick look at the Lucent driver they don't seem to touch this option.

	Atanu.

Feedback Lucent wavelan2_cs driver works

Re: Sad Lucent WaveLAN/IEEE fails with updated firmware (Michael Vasilenko)
Date: 2000, Apr 27
From: Charlie Price cprice

The Lucent "supported" drivers work with new firmware.

The most recent driver from Lucent for Linux,
the wavelan2_cs v6.00 driver, works for
WaveLAN/IEEE cards with firmware 6.04
(this is the "Station Functions firmware").
This is available under:

   http://www.wavelan.com/support/software/

Both the wvlan_cs v1.0.4 driver (in PCMCIA 3.1.14)
and the wavelan2_cs v6.00. driver
worked for me on a card with firmware 4.32.

FYI: the newest Windows drivers don't work
with the downrev firmware.
Lucent WaveLAN/IEEE fails with updated firmware


Add Message to: "Lucent WaveLAN/IEEE fails with updated firmware"

Members Subscribe Admin Mode Show Frames Help for HyperNews at pcmcia-cs.sourceforge.net 1.10